Ik wil meer leden bij onze vereniging betrekken

Ik wil meer leden bij onze vereniging betrekken

okt 16, 2023

Op de algemene ledenvergadering van vrijdag 29 september nam Anita de voorzittershamer over van Marijke . Voor wie haar nog niet kent – waarschijnlijk niemand – stellen we haar hier aan je voor. En wie haar al denkt te kennen, ontdekt hier vast nog wat nieuws.

 

Anita, hoe ben je ooit met schieten begonnen?

‘Vijfeneenhalf jaar geleden waren Volkert en ik in de Verenigde Staten en omdat ik altijd al eens wilde schieten met vuurwapens, ben ik dat daar gaan doen. Ik vond het zó leuk dat ik er thuis mee door wilde gaan. Volkert, die in de VS niet eens had mee geschoten omdat het hem niet boeide, ging op zoek naar een schietvereniging. Bleek er een op tien minuten van ons huis! In dat vreemde uitstekende gebouw waarvan wij ons altijd al afvroegen wat dat was. We werden lid van SSV Griffioen, ook Volkert, maar hij deed dat om mij een plezier te doen.’

 

En nu behoren jullie tot de harde kern van fanatiekelingen?

‘Ja, en Volkert nog meer dan ik. Hij vindt elke discipline fantastisch en heeft spijt dat hij niet veertig jaar eerder is begonnen. Ik heb een CZ Shadow 2 in 9 mm en een Ruger Mark IV in .22, en dat is genoeg voor mij. Maar het schietplezier kwam niet vanzelf. In het begin vond ik het gewoon eng. Het hielp dat we allebei na de OBC meteen aan competities zijn gaan meedoen. Maar ik weet nog dat er een moment was dat het zo slecht ging dat ik privéles wilde en anders zou stoppen. Marijke stelde voor dat ik Roy Sheldon daarvoor zou benaderen. Roy is sindsdien mijn mentor. Hij kan heel goed uitleggen wat je wel en niet moet doen. Als je zijn instructies opvolgt, zie je direct resultaat! En dat stimuleert enorm. Hij heeft me geweldig geholpen. Van hem zijn ook de woorden: “Sommige schutters hebben talent, anderen moeten er heel hard voor werken. Jij behoort tot de laatste groep.”’

 

Wanneer werd je ook actief als vrijwilliger?

‘Al snel nadat ik lid was geworden, want ik vind dat je niet alleen kunt consumeren als je in een vereniging zit. Dan zou je betaalde krachten moeten inzetten en de contributie fors moeten verhogen. Dus ik ging bardiensten draaien, switchte van de bar naar het telbureau en ben nog lid van de bar/evenementencrew. Omdat ik competities schiet, kende ik al veel mensen en door het vrijwilligerswerk leerde ik er nog meer kennen. Dat maakt alles wat je doet leuker. Toen dit voorjaar een feest voor de vrijwilligers moest worden georganiseerd vroeg Marijke of ik dat wilde doen. De voorwaarde voor het feest was dat er minimaal 30 aanmeldingen zouden zijn. Daarop ging ik mensen enthousiasmeren en vroeg ik medeschutters mij bij de organisatie te helpen. Met een superleuke crew organiseerden we een geweldig schietevent en feest waar wel 100 vrijwilligers aan meededen.’

 

Hoe kwam je op het idee om de voorzittersfunctie van Marijke over te nemen?

‘Dat was een idee van Kees . Hij had me bij Marijke voorgedragen. In eerste instantie dacht ik: nou nee bedankt, ik ben druk met mijn werk en met schieten. Maar na een middag praten met Marijke met wijn en borrelhapjes, was ik om. Ik zegde mijn bestuursfunctie bij een stichting voor lymf- en lipoedeem op, zodat ik me op SSV Griffioen kon richten.’

 

Maar daarnaast heb je ook nog een baan?

‘Jazeker. Tot tweeënhalf jaar geleden was ik bestuurder, mede-eigenaar en medeoprichter van een thuiszorgorganisatie voor 600 mensen met dementie, met twee verzorgingshuizen en 5 inloopcentra. Wij hadden 200 mensen in dienst en 140 vrijwilligers. Op een gegeven moment was het zo groot geworden dat ik mezelf niet meer de meeste geschikte persoon vond om het bedrijf verder te ontwikkelen en om verantwoordelijk te zijn voor de dagelijkse boterham van zoveel zorgverleners. Daarbij had ik een idee voor een nieuw bedrijf.’

 

Wat voor idee was dat?

‘Daarvoor moet ik even terug in de tijd. In 2015 werd borstkanker bij mij geconstateerd, waarna ik een borstsparende operatie onderging. Als gevolg van de behandeling ontstond er bij mij chronisch lymfoedeem. Ik ontwikkelde zelf een beha die door een combinatie van druk en massage het lymfoedeem activeert om afvalstoffen af te voeren. Mijn controlerend chirurg was zo onder de indruk van het positieve effect ervan dat hij mij ervan overtuigde dat ik deze uitvinding niet alleen voor mezelf mocht houden. Toen zei ik: “Als jij zorgt voor wetenschappelijk bewijs dat deze beha werkt, dan breng ik hem op de markt”. Hij hield woord. Uit zijn onderzoek bleek dat 80% van de gebruikers hier baat bij heeft. Ik startte de zoektocht naar een goede productiewijze van de beha’s en in 2021 richtte ik Stichting Bratelle op. En onze klanten zijn voor 96% laaiend enthousiast.’

 

Geweldig! Heb je ook zulke bijzondere plannen voor SSV Griffioen?

‘Griffioen is natuurlijk al een prachtige vereniging, maar Marijke en ik waren het erover eens dat de club klaar is voor een volgende stap. Je zou het nu meer als een bedrijf kunnen organiseren en structureren. Ik ben acht middagen bij Marijke geweest om alle kennis te noteren die in haar hoofd zit. Want Marijke deed echt enorm veel! Ik wil dat niet en kan dat niet waarmaken. Veel liever verdeel ik de verantwoordelijkheid. Ook wil ik de processen structureren en beschrijven, zodat de continuïteit gewaarborgd is en taken over meer mensen verdeeld worden. Ik stel me een jaarplan voor, met input van onze leden, die zelf daarvan ook een deel gaan uitvoeren Dus ik wil nog meer mensen bij het reilen en zeilen van de vereniging betrekken!’

 

Gaan we al meteen veranderingen merken?

‘Jazeker, maar niet als een heftige najaarsstorm van veranderingen. Je moet eerder denken aan een verfrissend briesje in de zomer. Wij hebben een goede en leuke vereniging met prima vrijwilligers waardoor voor heftige veranderingen geen noodzaak is. Maar de wereld om ons heen is wel steeds in beweging. Den Haag en de politie volgen de schietsport kritisch, maken scherpe regelgeving en die is iedere keer weer anders. Ook de interesse binnen de schietsport verandert. Bijna niemand wil nog Klein Kaliber Geweer geknield 10 meter schieten, maar er is wel veel vraag naar dynamische disciplines. Verder hebben we nu te maken met een enorme groei in het aantal aanmeldingen. Daar moeten we als vereniging op inspelen. Zodat we onszelf blijven vernieuwen en niet alleen nu, maar ook over 10 jaar nog een topvereniging zijn, waar je met trots lid van bent.’

Anita in Vegas