Zwitsers Veldschieten

Zwitsers Veldschieten

Zwitsers Veldschieten, 100 meter

Griffioencompetitie incidenteel op zondagmiddag

Bij Schietsportvereniging SSV Griffioen kun je deelnemen aan de schietsport discipline: Zwitsers Veldschieten, 100 meter. De Zwitserse Schietsport heeft een lange traditie waar het competitieve element een vast onderdeel van uitmaakt.  Bijzonder aan de Zwitserse disciplines is dat het veelal een combinatie is van een tijdsgebonden onderdeel, waarbij ook nog van visueel wordt gewisseld. Een voorbeeld hiervan is het Feldschiessen.

Bij de discipline Zwitsers Veldschieten, schiet je 18 wedstrijdschoten, op commando en in 4 series op de zgn B-schijf:

  • 6 schoten in 6 minuten
  • 3 schoten in 1 minuut
  • 3 schoten in 1 minuut
  • 6 schoten in 1 minuut

Er zijn geen proefschoten toegestaan.

Je schiet liggend waarbij je gebruik mag maken van een steun of tweepoot. Enkel standaard militare geweren met open richtmiddelen/diopters zijn toegestaan. Optische richtmiddelen mogen niet worden gebruikt.

Volledig reglement en info

Zwitsers Veldschieten bij Griffioen

Zwitserland kent een lange schietsporttraditie. Deze vindt zijn oorsprong in de onwrikbare overtuiging neutraal te blijven en deze neutraliteit te beschermen, gecombineerd met de militaire doctrine dat de militairen bovengemiddeld goede schutters moeten zijn. Gevolg hiervan is dat de Zwitserse militaire wapens wereldwijd vermaard zijn voor hun kwaliteit en nauwkeurigheid. Bovendien heeft Zwitserland een van de hoogste schietbanendichtheid ter wereld. Je vindt ze door het hele land en op de meest bijzonderste plekken alwaar een grote verscheidenheid aan wedstrijden en disciplines worden verschoten.

Een van de, en wellicht bekendste, wedstrijden die in Zwitserland worden verschoten is het Feldschiessen. Deze wed-strijd bestaat al sinds 1899 en wordt ieder jaar rond juni met massale deelname verschoten. Ook in Nederland wordt het Feldschiessen al door meerdere verenigingen en met groeiend succes georganiseerd.
In samenwerking met de Schützensektion der Neuen Helvetischen Gesellschaft (de Zwitserse schietsportvereniging in Nederland) wordt het Feldschiessen ook binnen Griffioen aangeboden.

Het Feldschiessen is in zijn opzet wat anders dan we gewend zijn. De wedstrijd wordt opgelegd en op commando ge-schoten. Er mag enkel gebruik gemaakt worden van Zwitserse militaire wapens die voorzien zijn van open richtmiddelen.

De wedstrijd bestaat uit 4 series waarbij het tempo steeds wordt opgevoerd:

Serie 1: 6 schoten in 6 minuten
Serie 2 & 3: 3 schoten in 1 minuut
Serie 4: 6 schoten in 1 minuut.
Totaal: 18 schoten

Dit alles wordt verschoten op de zogenaamde B -Schijf.
In totaal zijn er maximaal 72 punten te behalen waarbij, alle treffers in het zwart minimaal 3 punten waard zijn.
Volgens de Zwitserse reglementen kom je voor een Kranz (medaille) in aanmerking als je de minimaal de volgende punten haalt:

21-59 jaar – 57 Punten
60-69 jaar – 55 Punten
v.a.70 jaar – 54 Punten

Als je aanspraak wilt maken op een medaille dan melden we je resultaten aan bij de Zwitserse schietsport federatie.
Hou er wel rekening mee dat hier kosten aan verbonden zijn.

De Schützensektion der Neuen Helvetischen Gesellschaft stelt zowel de munitie , de schijf als de wapens ter beschik-king, maar je mag ook je eigen wapen meebrengen. Hierbij geldt dat je enkel gebruik mag maken van een Zwitserse wapen (Ordonnanzwaffe), dat voldoet aan de reglementen zoals die in Zwitserland gelden of een militair geweer voor-zien van originele richtmiddelen of een diopter.

Als je gebruik wilt maken van een van de Zwitserse wapens dan kan je kiezen uit de fameuze K31 of het Sturmgewehr 90 (Sig 550). Normaliter wordt verwacht dat je met ingeschoten wapens op de baan verschijnt, maar omdat dit met leenwapens niet mogelijk is, worden daarvoor 3 proefschoten toegestaan.
In tegenstelling tot de regels binnen Griffioen mag de diopter bijgesteld worden.

Kosten:
– B-Schijf : 50 cent
– GP11 of 7.5×55 Swiss: 50 cent per schot.
– GP90 of 5.6×45 (63gr!): 50 cent per schot
– Aanmelden bij Zwitserse schietsport federatie: 19 euro.

Mocht je al enthousiast worden, kijk dan ook op www.zwitserseschutters.nl. Daar kan je ook een voorbeeld B-Schijf downloaden.

Verenigingswapens geschikt voor ZV

Er mag enkel gebruik gemaakt worden van Zwitserse militaire wapens die voorzien zijn van open richtmiddelen.

De Schützensektion der Neuen Helvetischen Gesellschaft stelt zowel de munitie , de schijf als de wapens ter beschikking, maar je mag ook je eigen wapen meebrengen. Hierbij geldt dat je enkel gebruik mag maken van een Zwitserse wapen (Ordonnanzwaffe), dat voldoet aan de reglementen zoals die in Zwitserland gelden of een militair geweer voorzien van originele richtmiddelen of een diopter.

Als je gebruik wilt maken van een van de Zwitserse wapens dan kan je kiezen uit de fameuze K31 of het Sturmgewehr 90 (Sig 550). Normaliter wordt verwacht dat je met ingeschoten wapens op de baan verschijnt, maar omdat dit met leenwapens niet mogelijk is, worden daarvoor 3 proefschoten toegestaan.
In tegenstelling tot de regels binnen Griffioen mag de diopter bijgesteld worden.

ZV Nieuws

Zondag 25 sep openstelling

Zondag 25 sep openstelling

Zondag 25 september is de baan open van 10:00 – 16:00 met:
– Historische wapens (ochtend),
– Action Shooting (middag)
– Zwitsers Veldschieten (100m)