Verlof uitbreiden

Verlof uitbreiden

Fasering

Voor de aantallen en types vuurwapen dat iemand op eigen verlof mag hebben geldt sinds de invoering van de CWM 2016 de faseringsregeling bestaande uit drie (3) fases.

 Essentiele onderdelen van wapens zoals wissellopen, wisselsets etc. moeten wel worden bijgeschreven op het verlof maar tellen niet mee als wapen.

Fase 1:

Na één jaar volwaardig lidmaatschap kan alleen een verlof worden aangevraagd voor één klein kaliber (.22LR) handvuurwapen of klein kaliber grendelgeweer, geschikt voor de zogenoemde “Olympische disciplines”.

 Als je als eerste fase 1 wapen een 9mm pistool wilt aanschaffen met een .22 wissel set dan dient de 9mm slede het eerste jaar bij de wapenhandelaar te blijven liggen. Het verlof wordt dan in eerste instantie afgegeven voor een .22 pistool en de 9mm slede kan na 1 jaar worden bijgeschreven.

 

Fase 2:

Na twee jaar volwaardig lidmaatschap OF bij de eerste verlenging van het verlof, is het mogelijk om een wapen op het verlof te krijgen dat toegelaten is voor de disciplines van de International Sport Shooting Federation (ISSF) en de disciplines van de Muzzle Loaders Associations International Committee (MLAIC), zoals gereglementeerd door de KNSA. Dat betekent dus feitelijk groot kaliber pistolen (maximaal 9 mm/.38), groot kaliber enkelschots-geweren en wapens die passen in de disciplines Historische Wapens. Het is hierbij niet meer noodzakelijk dat men voorafgaand een .22LR wapen op verlof gehad heeft.

Je kunt ook wachten tot je twee jaar volledig lid bent van de vereniging en dan zou je in basis direct een fase 2 wapen op je eerste verlof kunnen krijgen. Het moment dat je dan meerdere wapens op verlof mag hebben schuift hiermee wel op omdat hiervoor gekeken wordt naar de periode dat je een verlof hebt. Dit is pas na een vol jaar verlof. 

 

Fase 3:

Bij de tweede verlenging, mag je een verlof aanvragen voor handvuurwapens met een kaliber groter dan 9 mm/.38 en/of een semiautomatisch geweer in .22LR of groot kaliber.

De fasering van wapens welke je op verlof mag hebben is complex. Daarom het volgende praktijkvoorbeeld. Dit gebeurt geregeld omdat de afdeling korpscheftaken tegenwoordig maar een aantal momenten per jaar heeft waar verloven verlengd worden.

Iemand is 1 jaar volwaardig lid van de vereniging en krijgt op 01.03.2025 een verlof voor 1 wapen van het kaliber .22.  De persoon wordt opgeroepen voor verlenging van het verlof en krijgt op 01.06.2025 zijn eerste verlenging. Op dat moment mag de persoon het .22 wapen omruilen voor een wapen van fase 2. Op 01.03.2026 mag de persoon dan een verlof aanvragen voor maximaal 5 wapens van fase 2.  Op 01.06.2026(de 2e verlenging) mag de persoon dan ook verlof aanvragen voor een semiautomatisch geweer of een pistool met een kaliber groter dan 9 mm. semiautomatische wapens.

Voor het aanvragen van een verlof voor een extra wapen zijn dezelfde formulieren nodig als bij een eerste wapen.