Militair Geweer

Militair Geweer

Groot kaliber militair geweer, 100 meter

Griffioencompetitie 1x/4 weken op zaterdagmiddag en via de laddercompetitie

 Bij Schietsportvereniging SSV Griffioen kun je deelnemen aan de schietsport discipline: Groot kaliber geweer militair geweer, 100 meter. De militair geweer discipline wordt verschoten met een geweer wat ooit (nu of in het verleden) gebruikt is in de krijgsmacht van een erkende of erkend geweest zijnde natie. Prototypes en afgeleide burgerversies zijn ook toegestaan.

Volledig reglement en info

Militair geweer competitie

SSV Griffioen organiseert voor haar leden wedstrijden voor de KNSA discipline Veteranen Geweer. De wedstrijden worden staand geschoten op diverse afstanden.

 

Data en tijden

Zie agenda.

 

Inschrijven

Deze competitie werkt op basis van vrije inloop. Dat betekent dat u op wedstrijddagen de competitieleiders, Rob en Frans, aan kan spreken om u in te schrijven. U kunt ook een e-mail sturen aan bestuur@ssvgriffioen.nl, waarin u de volgende gegevens vermeldt:

 • Discipline
 • Naam
 • KNSA-nummer
 • Griffioen lidnummer

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen aan bestuur@ssvgriffioen.nl.

REGLEMENT

De militair geweer discipline wordt verschoten met een geweer wat ooit (nu of in het verleden) gebruikt is in de krijgsmacht van een erkende of erkend geweest zijnde natie. Prototypes en afgeleide burgerversies zijn ook toegestaan. Tevens moet het voldoen aan o.a. de volgende eisen:

 • Munitie met centraalvuurontsteking, kaliber niet groter dan 8 mm.
 • Semi-automatisch of gasdruk repeteergeweer. Grendelgeweren zijn toegestaan mits daterend van voor 1945.
 • Originele uitvoering. Dioptervisier is toegestaan mits origineel. Ringkorrels en optische richtmiddelen zijn niet toegestaan.
 • Maximum gewicht 8 kg compleet.
 • Trekkerdruk van minimaal 1500 gram.
 • Het gebruik van een schietriem is toegestaan.
 • Geschoten wordt op de nationale wedstrijdschijf “Woerden” met ringen van 10 tot 1, waarbij de diameter van de 10-ring 28 mm is en die van de 1-ring 328 mm. De diameter van de zwarte roos is 195 mm.

Er zijn twee wedstrijdonderdelen:

 • 100 meter liggend: 30 wedstrijdschoten + ongelimiteerd aantal proefschoten binnen 40 minuten
 • 100 meter knielend: 30 wedstrijdschoten + ongelimiteerd aantal proefschoten binnen 50 minuten

Na afloop levert de schutter alleen de 4 wedstrijdkaarten in bij de wedstrijdleiding. Alle 4 kaarten moeten zijn voorzien van de datum en de naam, het Griffioen lidnummer en het KNSA nummer van de schutter.

Om mee te dingen naar het kampioenschap moet minimaal 7 x per jaar aan een wedstrijd worden deelgenomen. Het gemiddelde van de 7 best geschoten wedstrijden bepaalt de rangschikking, ook al heeft men meer wedstrijden geschoten. Indien een schutter minder dan 7 wedstrijden heeft geschoten wordt het gemiddelde hiervan gebruikt om de rangorde te bepalen.

In de rangorde staan eerst de schutters met minimaal 7 wedstrijden bovenaan, gevolgd door de schutters met minder dan 7 wedstrijden, daarbij gerangschikt op het gemiddelde van de geschoten beurten.

De wedstrijdresultaten worden uiterlijk binnen 2 weken na de wedstrijd bekend gemaakt. Bij de telling wordt gebruikgemaakt van een schotmaat in het kaliber .38. Een schutter heeft, na bekendmaking van de uitslag, maximaal 4 weken de tijd om een hertelling van de betreffende wedstrijd aan te vragen. Verder is het mogelijk om per lopend jaar maximaal 1 wedstrijd in te halen buiten de reguliere wedstrijden om. Dit moet in overleg met de wedstrijdleiding gebeuren.

De bevindingen van de wedstrijdleiding zijn bindend.

Verenigingswapens geschikt voor MG

mauser 98

MG Nieuws