Verlof gekregen

Verlof gekregen

Als er positief op jouw aanvraag beslist wordt, ontvang je van de afdeling Korpscheftaken een WM4 ‘verlof tot voorhanden hebben…’ en een WM2 ‘verlof tot het verkrijgen van een wapen’. Dit WM2- formulier is het bewijs voor de verkoper dat hij het wapen legaal aan jou mag overdragen. De verkoper controleert je WM4, je legitimatiebewijs en neemt het WM2 in.  Jij ontvangt daarbij het wapen. Voor de verkoper is de WM2 het bewijs dat hij het wapen niet meer in bezit heeft, maar rechtsgeldig heeft overgedragen. De verkoper gaat nu met de WM2 naar zijn eigen afdeling Korpscheftaken om het wapen af te laten schrijven van zijn (handelaars-)verlof. Omdat je het wapen reeds op jouw verlof hebt mag je het ook vervoeren.

Het vervoeren van wapens en munitie

Voor het vervoeren van wapens en munitie gelden specifieke regels. Zo is het vervoer alleen toegestaan:

  • Van en naar de schietbaan.
  • Van en naar de erkende wapenhandel.
  • Van en naar het politiebureau (alleen op afspraak).

‘…langs de weg en binnen het tijdsbestek welke daar redelijkerwijze voor zijn geboden.’

Het is dus niet toegestaan om een duidelijke omweg of lange tussenstop te maken. Daarnaast is het niet toegestaan om het wapen onderweg onbeheerd (in de auto) achter te laten.

Tenslotte gelden er nog regels over de ‘verpakking’ van het wapen en de munitie.

‘Tijdens het vervoer dient het wapen (alsmede de munitie) zodanig te zijn ingepakt dat het niet voor onmiddellijk gebruik kan worden aangewend. Het wapen dient ontladen en ontspannen te zijn. In een eventueel aanwezig patroonmagazijn mogen zich geen patronen bevinden.’

In de praktijk houdt dit in dat het wapen (ontspannen en ontladen) in een foedraal, tas of koffer zit, met de munitie aparte verpakt in die tas of koffer en magazijnen leeg zijn.

Deze tas(sen) liggen uiteraard niet op de bijrijdersstoel of de achterbank maar buiten zicht en buiten handbereik, bijvoorbeeld in de kofferbak. Je mag in Nederland maximaal 2000 patronen tegelijk vervoeren. Slaghoedjes tellen mee als patroon.

Wapen laten schouwen

Tenslotte moet je het wapen binnen een bepaalde tijd (afhankelijk van de afdeling korpscheftaken) laten ‘schouwen’ door de politie. Meestal maak je direct een afspraak bij het ophalen van je WM2 formulier. Is deze afspraak nog niet gemaakt doe dat dan telefonisch VOORDAT je naar het bureau gaat. Je neemt je nieuwe wapen dan mee naar het politiebureau, waar de afdeling Korpscheftaken controleert of het wapen nog altijd aan alle wettelijke eisen voldoet en of wapennummer en kaliber overeenstemmen met de op het verlof vermelde gegevens.